Προώθηση πορτών (Port Forwarding)

Κάθε μια υπηρεσία που εγκαθιστούμε στο Raspberry Pi, εκτελείται σε μια πόρτα. Για παράδειγμα, ο διακομιστής για την πρόσβαση μέσω του πρωτοκόλλου SSH εκτελείται στην πόρτα 22, ο διακομιστής ιστοσελίδων εκτελείται στην πόρτα 80 κλπ.

Σε περίπτωση που έχουμε εγκαταστήσει κάποια υπηρεσία και θέλουμε να έχουμε πρόσβαση από οπουδήποτε, θα πρέπει πρώτα να έχουμε δώσει στατική διεύθυνση στο Raspberry Pi και στη συνέχεια να προωθήσουμε την πόρτα ή τις πόρτες στις οποίες λειτουργεί η υπηρεσία.

Η διαδικασία της προώθησης των απαραίτητων πορτών, γίνεται μέσω της σελίδας διαχείρισης του modem/router.

Σημείωση: Η διαδικασία αναφέρεται σε modem/router VDSL της Cosmote που έχει δοθεί στα σχολεία.

  1. Συνδεόμαστε στο διαχειριστικό περιβάλλον του modem/router
  2. Πατάμε αρχικά του κουμπάκι Internet (βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας), στη συνέχεια πατάμε τον σύνδεσμο Features (βρίσκεται στο αριστερό τμήμα της σελίδας) και τέλος πατάμε τον σύνδεσμο Port forwarding. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το περιεχόμενο των πεδίων έτσι ώστε να προωθήσουμε την πόρτα 22 από/προς τη διεύθυνση 192.168.1.234 (η διεύθυνση που έχει το Raspberry Pi). Πατώντας Save, ο δρομολογητής θα προωθεί την κίνηση δεδομένων που αφορά την πόρτα 22 στο Raspberry Pi. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε προώθηση όσες πόρτες επιθυμούμε. Για παράδειγμα, η πόρτα που πρέπει να προωθήσουμε για τον διακομιστή ιστοσελίδων είναι η 80. Αφού προωθήσουμε την πόρτα 80, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τις ιστοσελίδες που έχουμε αποθηκεύσει στο Raspberry Pi, από οπουδήποτε στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το domain name που δεσμεύσαμε.
Προώθηση πόρτας
Κοινοποίηση
Προεπιλεγμένη Εικόνα
Θοδωρής Θεμελής
Άρθρα: 26

Υποβολή απάντησης